TeaTime: Kako ćeš (napokon) saznati što želiš?

Prva TeaTime epizoda je objavljena! Ali krenimo redom…

 

Ne znam što želim raditi u životu…

Želim pokrenuti nešto svoje. Želim stvoriti nešto korisno. Želim pomagati ljudima. Želim svijet učiniti boljim mjestom.

Sve sam ove izjave, u različitim verzijama, na različitim jezicima, čula na desetke puta. Očito je to priča naše generacije. Želimo mijenjati svijet. Ali ne znamo od kuda početi.

I zato pričamo. I planiramo. I gledamo puno motivacijskih videa. I čekamo da nam ta ideja padne s neba. Barem je tako izgledalo moje planiranje budućnosti sve do prije 3 mjeseca, kada sam jednostavno odlučila prestati pričati o svojim idejama. I početi ih realizirati.

Rekla bih da se sada nalazim negdje na prijelazu između thinkera i doera.

I nisam sigurna hoću li ikada u potpunosti prijeći u tu drugu skupinu. Jednostavno nije dio mog karaktera. Ali zadovoljna sam sve dok uspješno balansiram tu negdje na sredini. A tri stvari koje mi u tome pomažu želim podijeliti s tobom.

 TeaTime Setup

 

Reci da

Što češće. I bez razmišljanja.

Protekla dva tjedna sam provela u Litvi na jednom Train the Trainer događanju. Savršena prilika za vježbanje ove navike. Trudila sam se biti prva koja diže ruku i prva koja viče “da” na svaku ideju. U nekim trenucima mi se nije dalo jer mi je, citiram „hladno i bole me noge“. Ali bilo je trenutaka u kojima sam se natjerala reći „da“ i to mi je do sada donijelo divno i neočekivano prijateljstvo, potencijalnu poslovnu suradnju i malu javnu sramotu u obliku natjecanja u broju sklekova – samo ću reći da se nisam proslavila.

Ali svaki od tih događaja mi je dao jasniju sliku onoga što želim. Ili još bolje, onoga što ne želim.

Ako te zanima usvajanje ove navike, predlažem da poslušaš govor majstorice. Tko zna gdje te jedno maleno „da“ može odvesti.

 

Prihvati da ne postoji samo jedna ideja

Ja sam čekala na tu savršenu, dobitnu, originalnu ideju, koje se još nitko nije sjetio i koja će biti moj brzi put do uspjeha. Pogodi što – nije došla. A sve sam sigurnija da ni neće. Jer ne postoji jedna ideja. Svaka ideja je dobra ideja. Dok god te veseli i dok god postoji netko kome služi. A kada te ideja prestane veseliti – pronađi drugu.

Zamisli poslovni svijet kao igralište. Na igralištu ti nitko ne kaže da ako prvoga dana odabereš tobogan, moraš na njemu provesti i svaki sljedeći dan. Isprobaj kakav je osjećaj spuštati se toboganom. Ako ti se ne sviđa, isprobaj vrtuljak. I vrti se dok god te to veseli, a zatim slobodno prijeđi na nešto drugo.

Tea Time je moj način da isprobam kakav je osjećaj zvati se blogericom. Istovremeno se u poslovnom svijetu predstavljam kao voditeljica projekata i kao trenerica. A igram se i s idejom poduzetništva. Dok god je zabavno i dok god me veseli…

 

Prati zavist

Zanimljiv i neobično koristan savjet. Wikipedia kaže:

Zavist je negativan osjećaj prema drugima koji imaju nešto što smatramo da pripada nama.

Ako ne znaš što želiš, prati zavist. Idealno bi bilo kada ju nikada ne bismo osjećali. Ali tko je od nas idealan? Jesi li ikada osjetio ovaj osjećaj? Prema kome?

Ja jesam. Prema ljudima koji imaju fleksibilan raspored i puno slobodnog vremena. Prema ljudima koji pišu. Prema ljudima koji imaju hobije koji ih čine sretnima. Sve dok nisam odlučila sve to stvoriti i u svom malom svijetu. Osjećaj zavisti mi je bio najbolji pokazatelj onoga što želim, a još uvijek nemam.

 

A ako te ova tri savjeta ne maknu s mrtve točke i ne dovedu te korak bliže onome što želiš, postoji nešto što sigurno hoće. Prva TeaTime epizoda, tzv. čajanka, je (konačno) ugledala svjetlo dana. I upravo ovo je tema o kojoj smo Ivan i ja razgovarali. Ako te zanima priča nekoga tko je prestao razmišljati, donio odluku, upustio se u poduzetništvo i pritom radi ono što voli – klikni play.

 

A sada mene i Ivana zanima što ti misliš? Koja je jedna stvar koja ti je zapela za uho? Postoji li nešto što te zanima, a na što Ivan možda nije odgovorio tijekom intervjua?

 

S obzirom na to da je ovo problem s kojim se svi susrećemo i vjerojatno najčešća tema o kojoj diskutiramo na kavama, slobodno podijeli ovaj video s prijateljem kojem bi mogao pomoći. Možda baš zahvaljujući tebi konačno donese tu odluku i pokuša. Tko zna gdje ga to može odvesti?

 

A do tada ti i Ivan i ja želimo što više smijeha i zabave. Dva glavna sastojka dječjeg svijeta. Jer svi smo mi djeca.

 

 

 

Za dodatne primjenjive ideje i alate – prijavi se na TeaTime newsletter.

Recent Posts
Showing 13 comments
 • Nina
  Reply

  Čestitke prvom čajanka gostu i hvala mu kaj je podijelio iskustvo s nama. Meni je jedna rečenica zapela za uho i moram priznati da je to jedno od najljepših objašnjenja zašto netko želi raditi s djecom koje sam dosad čula: “Počeo sam vjerovati u djecu.”. Divno, Kuna, čini mi se da si na dobrom putu 🙂
  P.S. Mene zanima potencijalni PDF 🙂

 • Dragutin
  Reply

  Hoćemo PDF 😀

  • Tea
   Reply

   Punom parom radimo na tome. 🙂

 • Stefan
  Reply

  Tek sam sad pogledao video…Čestitam na prvoj epizodi i sa nestrpljenjem očekujem sledeću! Svaka čast!

  • Tea
   Reply

   Hvala ti, stiže uskoro! 🙂

 • Biljana
  Reply

  Ej,jako fora cajanka,inspirativna! I ja radim s klincima i vjerujem u njih! Toliko znaju iznenaditi i zaprepastiti i toliko mi je drago biti dio tog njihovog puta. Pozdrav! Pratim i dalje..

  • Tea
   Reply

   Hej Biljana, hvala ti! Klinci su stvarno zakon i upijaju kao spužve, tako da razumijem koliki je gušt svakodnevno raditi s njima. Uživaj i dalje! 🙂

 • Vjeko
  Reply

  Super 🙂 Ja sam svoje naučio brojati do 10 tako što su brojali stepenice, naučili su za par dana i bilo im je zabavno

  • Tea
   Reply

   Odličan primjer učenja na iskustvu! 🙂

 • Lidija
  Reply

  Čajanka ti je super, stvarno si dobru ideju s tim napravila i realizirala, bravo! Najviše me se od svega dojmilo kada je Ivan spomenuo da je znao zapisivati ideje, pa čak i ovo što sad radi da je pokušavao ljudima prepričati i objasniti, ali da najviše ljudi shvate kada dođu VIDJETI što radi. Kad su na radionici, stoje sa strane i promatraju.

  Za paušalni obrt: i sama sam u odluci otvaranja. Radim u mrežnom marketingu jedne poznate kompanije (kozmetičke) i veliki mi je cilj nakon fakulteta odmah se upustiti u poduzetničke vode. Tako da bih voljela čitati/gledati/slušati i više o tome 🙂

  Super ste mi bili kad ste spomenuli, tj. Ivan kada je spomenuo da ako samo sjedimo doma i ništa ne radimo, normalno da ništa nećemo postići te da se ideje koje su zapisane neće realizirati.

  Samo hrabro i nastavi s ovim čajankama, što duže i sa što više tema! 🙂

  • Tea
   Reply

   Draga Lidija, hvala ti na ovom lijepom komentaru (prenijela sam i Ivanu :)). Čini mi se da sam u proteklim tjednima malo zanemarila “poduzetničke” teme, tako da ću ih svakako uvrstiti u plan za sljedeća dva mjeseca. Do tada, ako nisi, pogledaj čajanku s ovim genijalnim ženama, mogla bi ti se svidjeti: https://www.youtube.com/watch?v=yoAzb-YMqoY

 • Ivana
  Reply

  Nisam pogledala video, ali sam čitala komentare i dojmilo me se zapažanje jednog od komentatora ovdje – Počeo sam vjerovati u djecu. To je osjećaj i rečenica koju sam podijelila sa svojom djecom, sa svojim srednjoškolcima. ”Imam povjerenje u Vas.” Ne znam kako su oni to doživjeli. Ja sam osjećala jednu lijepu ravnotežu, hrabrost, slobodu, otvaranje prema drugima, dijeljenje energije..
  Budem pogledala video.

  • Tea
   Reply

   Profesori imaju velik utjecaj na nas, posebno u srednjoj školi tako da mi je ovo bilo baš lijepo pročitati. Drago mi je čuti da Ivan nije jedini. 😉

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search